Najlepšie myšlienky vznikajú, keď ste najviac obmedzení.
Podľa Eurostatu skoro 40% Slovákov žije v stiesnených podmienkach – čiže buď v malom jednoizbovom byte, alebo napríklad obývajú izbu s viacerými členmi rodiny. To znamená, že naše kuchynské linky nemajú veľa skriniek, ale vieme tie čo máme, vieme využívať veľmi efektívne. Ponúkame vám pár tipov ako zorganizovať malú kuchyňu:
- Pod klasické drevené poličky v skrinkách môžete zavesiť prídavné poličky z kovových kordov a máte hneď viac priestoru na taniere a misky. Ďalšiu poličku môžete vyčarovať na vrchu kuchynskej linky, pre málo používané alebo dekoratívne predmety. Nevyužiť priestor nad chladničkou môže byť tiež plytvanie, jednoducho tam niečo zariaďte.
- Vešiaky, výsuvné racky, úchyty a rôzne sponky udržia riad bezpečne pripnutý na zvislých plochách. Dokonca si pomôžete aj napríklad takým madlom z kúpeľne – prečo nie? Pevný magnetický pás udrží všetky nože a pár ďalších kovových predmetov. Prečo v reštauračných kuchyniach často visia veci na nejakom prvku? Nie je to kvôli imidžu, ale skrátka kvôli tomu, že majú plno predmetov a málo priestorov. A tak isto môžeme postupovať aj v domácnosti. Hrncom, panviciam a pohárom visenie neškodí. Kuchyňa, ktorá neslúži ako reprezentatívny priestor, ale je správne domácka a funkčná, znesie aj pár bezpečne umiestnených klincov na vešanie vecí.
- Veci, ktoré nepoužívate často, ukladajte do škatúľ… a tie sa najlepšie skladujú v rohových priestoroch – geometria využitá na 100%.
- Ak potrebujete priestor, nemali by ste sa báť malých montáží, čiže napríklad na dvierka skriniek primontovať držiak na dosky a lopáriky. Alebo dózy a šálky. Vlastne kdekoľvek vidíte trochu voľného priestoru, môžete uvažovať o vŕtaní a hmoždinkách.
- Sklápacia doska poslúži ako pohotovostný stolík a keď ju nepotrebujete, je jednoducho sklopená. A potrebujete do malej kuchyne veľký stôl? Miesto okrúhleho stola bude oveľa efektívnejší „polmesačný stôl“, alebo štvorcový v rohu.
- Úložné kocky okolo rámu dverí v kuchyni sú nielenže užitočné, ale aj veľmi moderné a z hľadiska dizjnu pôsobia veľmi dobre.
- Oddeľte veľké a malé taniere. Ušetríte tak priestor, ktorý vzniká ich nekompatibilnosťou.
Malé kuchyne nie sú veľkorysé, nedokážu hostiť veľa ľudí, ale môžu byť útulné, pohodlné a z ich organizácie každý vidí chytré kroky majiteľa.