Chutí je vraj o jednu viac

Sladká chuť

Ľudia rozlišujú päť základných chutí: sladkú, kyslú, horkú, slanú a umami. Kedysi sme sa v škole učili, že každú chuť výrazne vnímame na inej strane jazyka. Táto teória už dnes neplatí. A  zdá sa, že možno neplatí ani poučka o piatich chutiach. Vraj je aj šiesta.

S tvrdením prišli výskumníci z Purdue University vo West Lafayette. Tajomnou šiesťou chuťou majú vraj oplývať niektoré tuky. Vedci robili podobné testy ako kedysi Japonec Ikeda Kikunae, ktorý skúmal morské riasy a glutaman sodný a prišiel s piatou chuťou umami. Ľudia, ktorí chutnali testovacie vzorky, rozlišovali medzi rôznymi príchuťami tukov a niektoré sa úplne líšili. Šiestu chuť pomenovali výskumníci trochu obskúrne – oleogustus (oleo znamená po latinsky mastný a gustus chuť).

Dve tretiny zo 102 degustátorov identifikovala len jeden druh tuku  – mohla za to najmä výrazná linoleová kyselina, ktorá je napríklad v orechoch. Ďaľší testovaní však vytvárali zo svojich šálok novú (oddelenú) skupinu chuti, ktorá nikam nepatrila. Posledná chuť sa im veľmi ťažko popisovala. Oná šiesta chuť vraj vôbec nepripomína maslo alebo olivový olej, dve typické tukové potraviny. Väčšina tukov je vo forme triglyceridov, kde sú molekuly zložené z troch mastných kyselín. Šiesta chuť, samozrejme, ešte oficiálne nebola uznaná, zatiaľ ju výskumníci len predstavili v odbornom v článku v Chemical Senses.